Loading...

Ce este radiologia intervențională

  • SNRIR
  • Ce este radiologia intervențională

Tehnicile utilizate în radiologia intervențională oferă noi opțiuni de tratament pentru multe afecțiuni, permițând pacienților să fie tratați cu un risc mai mic și să rămână în spital un timp mai scurt. Procedurile RI pot fi utilizate în aproape toate sistemele de organe, iar lista afecțiunilor care pot fi diagnosticate și tratate folosind tehnici ghidate de imagine este în continuă creștere.

Părțile corpului și sistemele care pot fi tratate prin RI includ:

  • Abdomen (intestin, rinichi, ficat, stomac)
  • Sistemul nervos central (creierul, coloana vertebrală)
  • Torace (plămân, sistem respirator)
  • Inima și sistemul vascular (artere, vene, acces hemodializă)
  • Sistemul musculo-scheletal (oase, articulații, coloana vertebrală)
  • Sistemul genito-urinar (uter, testicule, rinichi)
  • Alte organe și țesuturi moi.

Radiologii intervenționiști pot oferi evaluarea și gestionarea pacienților, ceea ce înseamnă că aceștia evaluează în prealabil pacientul și oferă pacientului informații despre procedură. De asemenea, aceștia pot fi implicați în îngrijirea post-proceduală, atât în ​​cazul în care aceștia lucrează singuri, cât și în cazurile care implică colaborarea cu alți medici.

Radiologii intervenționiști sunt doctori instruiți în radiologie și în proceduri minim invazive. Ei sunt experți în citirea razelor X, ultrasunete, TC și alte tehnici de imagistică medicală.

Această expertiză cu tehnici de imagistică le permite să ghideze catetere mici (tuburi) și fire de ghidare prin vasele de sânge sau alte căi ale organelor pentru a trata multe boli. Aceste catetere mici sunt de obicei de numai câțiva milimetri în diametru.

Radiologii intervenționiști au fost din punct de vedere istoric specialiștii specialiștilor, iar pacienții nu au avut contact direct cu aceștia. Acum, totuși, pacienții pot fi trimiși direct la un radiolog intervenționist; dacă doriți informații suplimentare despre recomandările directe, vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră.

Timp de mulți ani, chirurgia a fost singura opțiune de tratament disponibilă pentru o serie de condiții. Ca rezultat, mulți medici de asistență medicală primară își trimit pacienții la chirurgi și se bazează pe chirurgi pentru a oferi informații despre gama de opțiuni de tratament posibile.

Cu toate acestea, chirurgii nu au tendința de a fi pe deplin informați cu privire la diferitele tratamente minim invazive disponibile și, prin urmare, pot furniza informații limitate cu privire la aceste proceduri. Prin urmare, este important ca pacienții să fie conștienți de opțiunile de tratament oferite de RI.

Aceste proceduri minim invazive prezintă riscuri mai scăzute decât intervențiile chirurgicale și au fost perfecționate pentru a fi la fel de sigure pentru pacienți, cu radiologii intervenționali menținând standarde înalte de siguranță și calitate

Radiologia intervențională are o serie de beneficii pentru pacienți. Tehnicile de imagistică permit diagnosticarea și tratarea precisă folosind echipamente de vârf.

Procedurile minim invazive sunt efectuate prin intermediul unei mici crestături în piele, minimizând disconfortul pacientului și timpul de recuperare. Deoarece procedurile intervenționale tind să necesite doar anestezie locală, perioadele de spitalizare sunt foarte scurte, pacienții frecvent mergând acasă în ziua în care se efectuează procedura. În plus, tehnicile pot fi utilizate la pacienții foarte bolnavi care nu sunt pregătiți pentru operație.

Pacienții care trec prin proceduri RI se confruntă cu mai puține dureri în timpul și după procedură decât pacienții supuși procedurilor chirurgicale. Se oferă asistență post-procedurală, împreună cu tratamentul de monitorizare imagistica pentru a confirma dacă tratamentul a avut succes.

Angiografie: Angiografia se referă la raze X în timp real ale arterelor sau venelor după injectarea materialului de contrast, ceea ce face ca vasele să fie vizibile în mod clar imagistic. Materialul de contrast este introdus printr-un cateter subțire (tub) într-un anumit vas de sânge și arată interiorul vasului, permițând radiologului intervenționist să localizeze blocajele și problemele din interiorul vasului. Angiografia este principala metodă utilizată pentru a ghida multe proceduri RI în sistemul circulator, incluzând angioplastia, embolizarea și administrarea specifică a chimioterapiei.

Tomografia computerizată (TC): O scanare TC este un test de imagistică cu raze X, care oferă secțiuni transversale detaliate ale țesuturilor interne ale corpului. Pacientului i se administrează o injecție cu material de contrast înainte de procedura pentru a ajuta la vizualizarea arterelor și a venelor. Seria de secțiuni transversale obținute în timpul scanării TC poate fi utilizată pentru a crea o imagine tridimensională a vaselor de sânge numită angiografie TC (ATC). De asemenea, poate înlocui adesea necesitatea angiografiei tradiționale pentru a determina dacă un pacient poate beneficia de angioplastie sau plasarea stentului pentru ocluziile arterei și venei.

Fluoroscopia: Fluoroscopia utilizează raze X pentru a produce imagini în mișcare în timp real ale structurii interne a pacientului. Pacientul primește o injecție cu material de contrast, care face arterele, venele și vasele de sânge să apară mai clar sub raze X. Fluoroscopia este utilizată pentru îndrumare în mai multe proceduri RI, incluzând angiografie, discografie și biopsie ghidată de imagini.

Angiografia de rezonanță magnetică (Angiografie RM): Pentru ARM, pacientul este plasat într-un câmp magnetic și apoi undele radio sunt folosite pentru a crea imagini de artere și vene. ARM este o modalitate deosebit de puternică de imagistică vasculară prin faptul că este extrem de sigură, non invazivă, nu necesită radiații și poate fi utilizată în siguranță în cazul pacienților cu insuficiență renală. Ghidarea RM este utilizată pentru a furniza monitorizare în timp real și cartografierea temperaturii fără expunerea la radiații ionizante. Cu toate acestea, nu este compatibil cu instrumentele metalice, ceea ce înseamnă că sunt necesare instrumente specializate atunci când tehnica este folosită pentru a ghida procedurile RI.

Ecografie: Pentru a obține o imagine cu ultrasunete, undele sonore imperceptibile sunt emise de o sondă și reflectate înapoi la sondă de către organele interne. Undele de sunet reflectate sunt folosite pentru a construi o imagine bidimensională, în mod similar cu utilizarea SONAR de către submarine. Ecografia permite medicului să vadă în interiorul corpului fără a utiliza radiații și este utilizat în mod obișnuit ca prima metodă pentru a verifica blocajele vasculare și anevrismele. De asemenea, oferă un instrument robust de orientare pentru multe proceduri RI, cum ar fi biopsii, drenajul abceselor și ablația tumorală.