Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR) a organizat marţi, 2 iulie, la Palatul Parlamentului, o conferinţă pe tema managementului multidisciplinar al infarctului cerebral, subliniind impactul economic şi social al certificării doctorilor de radiologie intervenţională care ar putea duce la scăderea cu 10% a deceselor cauzate de AVC în următoarele 18 luni şi un impact negativ în costurile sociale în următorii 3 ani în condiţiile în care finanţarea pentru AVC va fi în conformitate cu numărul pacienţilor.
Numărul de trombectomii realizate la pacienți cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic din România a scăzut cu un sfert în 2018 față de anul anterior, până la 60, din cauza reducerii fondurilor, potrivit preşedintelui Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională (SNRIR), dr. Gheorghe Iana. Astfel, rata de trombectomii este de doar 0,1% în România, mult sub media Uniunii Europene, de 10%.
“Sunt 80.000 de pacienţi cu stroke. Din cei 80.000 de pacienţi, 64.000 fac accident vascular ischemic. La noi ajung la trombectomie mecanică 80 de pacienţi. Se estima ca în anul 2018 să ajungem la 140. În realitate au ajuns 60 conform registrului, pentru că au scăzut fondurile şi deficitul financiar se resimte în numărul de cazuri “, a afirmat dr. Gheorghe Iana, citat de Agepres.
“0,1% este rata de trombectomii în România, faţă de media UE de 10%, faţă de tendinţa anunţată de UE de 15% şi comparativ cu Cehia – 7%. Este o diferenţă colosală între ceea ce ar trebui să facem şi ceea ce putem să facem în momentul de faţă”, a completat pre;edintele SNRIR.
Potrivit acestuia, 20% dintre pacienţii cu accident vascular cerebral mor în primele 30 de zile, iar 30% rămân imobilizaţi la pat.
Costul unei trombolize este de circa 650 de euro pe pacient, iar cel al unei trombectomii este cuprins între 5.000 şi 10.000 de euro.
“Se pot trata cam 1%. O cifră fezabilă în primul an ar fi de 550 de pacienţi ca să putem să depăşim procentul de 1%. S-au făcut paşi importanţi, dar dacă privim realitatea ne dăm seama că nu am ajuns nici la jumătatea drumului”, a mai spus dr. Iana.
Ultimele date oficiale arată că peste o cincime (21,6%) dintre decesele înregistrate în prezent în România sunt generate de AVC.