Loading...

Tehnici de imagistică

  • SNRIR
  • Tehnici de imagistică
Tehnici de imagistică

Angiografie: Angiografia se referă la raze X în timp real ale arterelor sau venelor după injectarea materialului de contrast, ceea ce face ca vasele să fie vizibile în mod clar imagistic. Materialul de contrast este introdus printr-un cateter subțire (tub) într-un anumit vas de sânge și arată interiorul vasului, permițând radiologului intervenționist să localizeze blocajele și problemele din interiorul vasului. Angiografia este principala metodă utilizată pentru a ghida multe proceduri RI în sistemul circulator, incluzând angioplastia, embolizarea și administrarea specifică a chimioterapiei.

Tomografia computerizată (TC): O scanare TC este un test de imagistică cu raze X, care oferă secțiuni transversale detaliate ale țesuturilor interne ale corpului. Pacientului i se administrează o injecție cu material de contrast înainte de procedura pentru a ajuta la vizualizarea arterelor și a venelor. Seria de secțiuni transversale obținute în timpul scanării TC poate fi utilizată pentru a crea o imagine tridimensională a vaselor de sânge numită angiografie TC (ATC). De asemenea, poate înlocui adesea necesitatea angiografiei tradiționale pentru a determina dacă un pacient poate beneficia de angioplastie sau plasarea stentului pentru ocluziile arterei și venei.

Fluoroscopia: Fluoroscopia utilizează raze X pentru a produce imagini în mișcare în timp real ale structurii interne a pacientului. Pacientul primește o injecție cu material de contrast, care face arterele, venele și vasele de sânge să apară mai clar sub raze X. Fluoroscopia este utilizată pentru îndrumare în mai multe proceduri RI, incluzând angiografie, discografie și biopsie ghidată de imagini.

Angiografia de rezonanță magnetică (Angiografie RM): Pentru ARM, pacientul este plasat într-un câmp magnetic și apoi undele radio sunt folosite pentru a crea imagini de artere și vene. ARM este o modalitate deosebit de puternică de imagistică vasculară prin faptul că este extrem de sigură, non invazivă, nu necesită radiații și poate fi utilizată în siguranță în cazul pacienților cu insuficiență renală. Ghidarea RM este utilizată pentru a furniza monitorizare în timp real și cartografierea temperaturii fără expunerea la radiații ionizante. Cu toate acestea, nu este compatibil cu instrumentele metalice, ceea ce înseamnă că sunt necesare instrumente specializate atunci când tehnica este folosită pentru a ghida procedurile RI.

Ecografie: Pentru a obține o imagine cu ultrasunete, undele sonore imperceptibile sunt emise de o sondă și reflectate înapoi la sondă de către organele interne. Undele de sunet reflectate sunt folosite pentru a construi o imagine bidimensională, în mod similar cu utilizarea SONAR de către submarine. Ecografia permite medicului să vadă în interiorul corpului fără a utiliza radiații și este utilizat în mod obișnuit ca prima metodă pentru a verifica blocajele vasculare și anevrismele. De asemenea, oferă un instrument robust de orientare pentru multe proceduri RI, cum ar fi biopsii, drenajul abceselor și ablația tumorală.